Zutphen, weekenden

Weekendbreak Zutphen

Zutphen, is nou echt zo’n stad die je eens in je leven bezocht moet hebben. Deze stad is  zonder meer een van Nederlands meest wonder schoonste stad. Steek dit compliment in je zak Zutphen! Hoe omschrijf je deze mooie plaats? Neem een geweldig stadsgezicht vanaf de IJssel, combineer dat met middeleeuwse gebouwen en een lange geschiedenis, dan heb je een perfecte cocktail voor een weekend weg! Iedere foto enthousiast, iedere wandelaar, iedere huizenspotter of stadwandelaar komt hier aan zijn trekken. Voor reizende vijftigers is deze plek, de ultieme getaway in Nederland.

Zutphen is zo’n typische Hanzestad (zoals o.a. Zwolle, Brugge en Hamburg). De Hanze was een verbond van middeleeuwse steden, ontstaan uit samenwerking tussen kooplieden die zich gezamenlijk gingen verdedigen tegen belagers. De Gelderse Hanzesteden kenmerken zich nog steeds door hun mooie middeleeuwse stadskern. En die is er!

In het eerste weekend van augustus 2020 was het zover, na 5 maanden Corona, mochten we weer op pad. Dit keer was het Zutphen, zo’n stad waarover we vaker hadden gehoord, maar door onze vele wereldreizen, nooit aan toe waren gekomen. Maar wat zaten wij er naast.

ANWB
Lang hadden we er over gesproken…… wat gaan we doen met onze minivakantie in de zomer van 2020? Corona, houdt ons dit jaar in Nederland vast, dus dan maar eens ons eigen land bezoeken. Enige tijd geleden viel de ANWB reisgids weer in onze bus. Zoals altijd vechten wij er om, wie als eerste het blad mag lezen en ja zoals altijd leg ik het af, Diana, leest hem nu eenmaal als het eerste. Na enige tijd zie ik die bril( ja we zijn boven de vijftig) boven het blad uit komen, zeg is Zutphen niet wat? waren daar ” de Van Rossums niet” ? De ANWB had als altijd een leuke deal, hoe langer lid hoe groter het voordeel. Als platinum lid (via onze ouders) bestellen wij de optie een verblijf in een prachtig oud hotel “Hamphire Inn” Zutphen. 3 dagen, 2 nachten inclusief ontbijt, fruit en een flesje wijn op de kamer voor
€ 105,- geen verkeerde deal. We zijn en blijven Nederlanders.

Hampshire hotel ’s Gravenhof
Een weekendje Zutphen? Dan is Hampshire Hotel – ’s Gravenhof Zutphen in het centrum van de stad een toplocatie. Alleen al in het hotel zelf komt de historie je tegemoet, met architectuur uit de zeventiende eeuw en schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Bij binnenkomst, wordt je uiterst vriendelijk door de dame’s achter de balie geholpen. Voucher van de ANWB en klaar is kees. Na het inchecken ontvangen we ook een voucher voor een welkomstdrankje op het geweldige buitenterras. Na een heerlijk Zuthpens biertje, gaan we naar boven. Helaas zitten we in het nieuwere gedeelte, oftewel de aanbouw, dat er al even staat en toe is aan een beurt. Kamer is schoon, maar hier en daar zijn wat accessoires die een beurt nodig hebben waaronder de douche de mag ook wel even iets vernieuwendshebben. Maar dit alles mag de pret niet drukken, hotel is prima te doen. We zijn klaar op naar de stad.

VVV Zutphen
Zoals in elke stad die we aandoen gaan we eerst naar de VVV. Daar aangekomen een prima Corona veilige omgeving, worden we ontvangen door een zeer aardige dame. De vraag is al altijd zeer simpel, we willen de stad zien, alle steegjes hofjes en gebouwen heeft u een stadstour? Jawel, voor € 2,00 krijgen we een foldertje mee waarin een stadstour inclusief de wetenswaardigheden van Zutphen, LEUK! Ohwja nog een vraag aan de aardige dame, ik heb iets gehoord over een boswandeling langs de Berkel, startend bij een oud landhuis, weet u daar iets van. Kort maar krachtig nooit van gehoord. Jammer, want op internet vind ik het in 5 minuten inclusief de routebeschrijving. Jammer omdat de VVV er klaarblijkelijk niets aan kan verdienen, dus dan ook geen info wil geven.

Zutphen Stadstour
Leer Zutphen kennen tijdens een stadswandeling met de VVV route. Deze route voert je door de hofjes, de smalle straatjes en langs historische gebouwen en bijzondere plekken. Je wandelt ongeveer in twee uur en onderweg vertelt de VVV beschrijving over de geschiedenis van de stad en haar bewoners. Deze tour is absoluut een aanrader en een must voor iedere fotograaf. Ik weet niet of het door de Corona periode komt, maar, wat is deze stad lekker rustig, ruimschoots de tijd om te kijken en te fotograferen. De wandeling door de stad is erg makkelijk en voor iedere generatie prima te doen. Grote winkelketens zoals Primark, H&M of ZARA ga je in Zutphen niet snel vinden. In deze historische stad zijn vooral veel authentieke, lokale boetiekjes te vinden. Voor unieke items moet je dus zeker een kijkje in Zutphen nemen! 

Berkeloever Route
Een wandeling door de bossen van Het Gelders Landschap en over de oevers van het riviertje de Berkel tussen Zutphen en Almen. Je kan starten in Zutphen/Eefde vanaf de parkeerplaats bij kasteel Huis De Voorst of Almen bij Hotel/Rest. ” De Hoofdige Boer”, nabij de Hervormde kerk of in Almen. Deze route is een must voor fotograven, wandelaars en natuur liefhebbers, vogels, herten insecten alles is er. De route duurt ongeveer 4 uur en beslaat 11,5 kilometers, het is wel voor de uitdagende wandelaars, maar absoluut de moeite waard.

Stedelijk Museum Zutphen
Midden in het centrum van de stad vind je archeologische vondsten, schilderijen en prenten afkomstig uit het vroegere Zutphen. Het stedelijk museum van Zutphen brengt namelijk de lange geschiedenis van Zutphen prachtig in beeld. Je zult je verbazen hoe zo’n klein stadje zo’n rijke geschiedenis heeft! Als je geïnteresseerd bent in de prachtige historie van de stad, is een bezoekje aan dit museum zeker niet te missen. Er lopen vrijwillegers rond in het museum als je hun aanspreekt, vertellen ze de beste verhalen, aanrader.

Eten en drinken
Gezellig borrelen, lunchen op het terras, culinair uit eten. In Zutphen vind je tal van restaurants voor elk wat wils. Wij wilden dit keer gewoon lekker en gemakkelijk eten.

Vlaams friteshuis Loket 13, op zoek naar de lekkerste patat in Zutphen. Deze zaak heeft het absoluut, naast een absoluut goeie service, aardige medewerkers en heerlijke frites. Deze zaak raden we dan ook aan als je snelle hap wil (wij haalden het en aten het bij het water op).

De Revolutie in Zutphen , De warme, Latijns-Amerikaanse sfeer, de heerlijke muziek en de verrassende gerechten maken De Revolutie in de wijde omtrek tot een populaire ontmoetingsplaats. Bij De Revolutie in Zutphen kunt u niet alleen uitstekend eten en drinken maar ook kunt u terecht voor bijvoorbeeld heerlijke cocktails. Super aardig personeel en goed voedsel een top aanrader.

Koffie & thee
Hampshire Hotel – ’s Gravenhof Zutphen heeft een restaurant en een museumcafe. voor een kop koffie met een geweldige appeltaart of een heerlijk biertje kun je echt heerlijk terecht op het terras, super aardige medewerkers en een geweldige bediening aanrader.

Nog niet genoeg van het Zutphen? Wandel dan via de Vispoorthaven naar de IJsselkade om daar langs de rivier te paraderen. Onderweg kom je langs het standbeeld van de Zutphense dichteres Ida Gerhardt (1905 – 1997), ook wel de IJsselkade-mummie genoemd. Loop vervolgens de Oude IJsselbrug over voor een wandeling aan de overkant met uitzicht op de skyline van torenstad Zutphen.

Elementor #2927

Voor mensen die mij niet kennen. In mijn tiener jaren ben ik (een stukje) opgegroeid…
Lees meer


Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven