De ziel van het eten in het zuiden

 

De Tennessee Pecan Pie

De Tennessee Pecan Pie, dat is waar dit verhaal over gaat. Een ode, een liefdeslied een gedicht over mijn guilty pleasure “De Pecan Pie”. Tennessee is een geweldige plek om te wonen en om vakantie te vieren.

Ik heb een groot gedeelte van mijn jeugd doorgebracht in Tennessee en ik heb me hier nooit een dag verveeld. Al is het alleen al omdat de mensen die hier wonen ontzettend aardig en behulpzaam zijn en het eten hemels. Zo ook mijn absolute guilty pleasure de Pecan Pie. De vroegste herinnering die ik heb aan Pecan Pie, zal zijn die allereerste week dat ik vanuit Nederland naar Tennessee verhuisde. Het moet een warme zondag in juli geweest zijn, die dag dat Amerikanen in alle rust koken en eten. Na een uitgebreid dinner, kwam mijn tante Naomi McConnel, met een echte traktatie binnen ” Pecan Pie met roomijs” en een groot glas mierzoete IJsthee.

Ik kan nu 40 jaar later nog steeds de geur herinneren die binnen kwam, zoet en zuiderlijk. Die eerste hap, heeft mij verslaafd gemaakt, nu nog steeds kan ik je vertellen waar in Amerika je deze pie het beste kunt eten en in welke staten je hem links moet laten liggen. Want geloof mij deze klassieker is verbonden aan het zuiden, geen wonder dat hij in het oosten en noorden minder lekker smaakt.

Na al die jaren, maak ik hem nog steeds en brengt deze taart mij iedere keer weer terug naar het Zuiden en Tennessee in het bijzonder. In deze blog wil ik mijn liefde voor dit stukje onvervalste Tennessee met jullie delen. Het is mooi als je aan Pecans uit het zuiden van de Verenigde Staten zou kunnen komen, omdat dit echt iets toevoegt, maar trust me met de kleinere versie van deze noot die we hier kunnen krijgen is hij ook heerlijk.

Pecan Pie, dat is waar dit alles omdraait. Tennessee staat er om bekend

 

Prep Time Voorbereiding: 10 minuten Cook Time Baktijd: 60 minuten
Total Time Totale tijd: 1 uur 10 minuten Yield ca 10 porties

Vulling:

1 Cup (240 gr) Maple Syrup (neem de allerbeste dat proef je terug)
3 eieren (klop lekker los)
1 Cup kristal suiker
4 eetlepels bruine suiker
2 eetlepels boter
1/2 theelepel zout (snufje)
1 Theelepel Vanille extract (neem geen verse dat proef je niet terug)
1+1 Cup ongezouten Pecans, de allerbeste kwaliteit die kunt kopen
Ben je in een stoute bui voeg een halve cup Jack Daniels Tennessee Whiskey toe

Bodem

2 Cups (480 gr) bloem
1tl zout
1,5 cup (350gr) ongezouten boter (koud, in blokjes)
1 ei, losgeklopt
1 el appel azijn
5 el IJswater

 

Yessssss we gaan beginnen: Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bodem:  Roer de bloem en zout door elkaar. ‘Snijd’ daarna met 2 messen de klontjes boter erdoor. Voeg daarna het ei, azijn en water erbij en kneed snel tot een samenhangend deeg. Je hebt maar de helft van het deeg nodig, de andere helft kun je een paar dagen in de koelkast of langer in de diepvries bewaren. Rol het deeg uit tot een lap waar je de vorm mee kunt bekleden. Druk de zijkanten goed aan en snijd overtollig deeg weg met een scherp mesje. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem.

Vulling: Voor de vulling klop je snel alle ingrediënten door elkaar. Behalve de pecannoten, want die verdeel je over de bodem. Zorg dat er geen klontjes meer in je vulling zitten en schenk over de pecannoten.

Oven:
Dek je vorm af met aluminiumfolie (net als bij de kapper) en zet 30 minuten in de oven. Nu is het tijd om die fles Jack Daniels te pakken en vul je glas en denk terug aan het moment van al die reizen in de VS. Haal daarna het folie weg en bak nog 20 minuten. Nu komt de Amerikaanse truuk: schud de vorm rustig heen en weer. Als de pecan pie nog erg beweegt is dan moet deze nog even in de oven. De taart is goed als de vulling nog heel lichtjes beweegt. Dek eventueel weer af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt. Nu begint het grote wachten, laat de taart afkoelen (doe dat liefst in de koelkast). Daarna kun je de taart serveren, doe dat met of vanille ijs of heerlijke slagroom. Plan binnenkort dat avondje hamburgers, popcorn en Pecan Pie toe!

Heel veel plezier en laat je ons weten of deze Pecan Pie ook jullie betovert?

Scroll naar boven