bridge, rotterdam, erasmus

– Het lezen van deze blog kost je ongeveer 6 minuten – 


Rotterdam ligt in het Westen van Nederland en wordt in de volksmond, Rotjeknor, Roffa, Rotown, Werkstad, Maasstad, Nultien of Manhattan aan de Maas genoemd. Net als de stad geven Rotterdammers gebouwen in de stad ook bijnamen (vb de Zwaan of de kapsalon) 

Maar Rotterdam is zo’n stad, die je gewoon moet ervaren, het is die stad, waar niet lullen maar poetsen het credo is. Het is de stad met 650.000 inwoners en de grootste haven van Europa. Maar naast de haven staat Rotterdam ook bekend om zijn gedurfde Architectuur (Euromast & Kubuswoningen om maar iets te noemen), geweldige restaurants en de recht voor je raap mening en die kun je ook krijgen. Een cabaretier zei ooit eens een Rotterdammert is nooit ergens voor maar altijd ergens tegen. 

Rotterdam is in de ogen van velen de tweede stad van Nederland, vanuit mijn ogen onterecht. Maar een tweede stad heeft zo ook zijn voordelen, het wordt niet overspoeld door toeristen en je kunt vaak nog zonder al te veel moeite binnenkomen bij restaurants en kroegen.

Er zijn voldoende reisgidsen, blogs & websites en die je alles vertellen over de highlights en hotspots van Rotterdam. Toch kom je pas achter de echte insidertips als je op eigen gelegenheid Rotterdam verkent met wat hulp van iemand die Rotterdam kent.

Hier presenteer ik je de lijst (de mijne) met 10 leukste en must see tips in Rotterdam:

1. Rotterdam “De Skyline” (bijnaam Manhatten aan de Maas)

Rotterdam is de enige stad in Nederland met een echte skyline. En ik mag zeggen een hele mooie skyline! Als je de A16, de Erasmusbrug of Willemsbrug over de maas oversteekt, dan zal je zien waar ik het over heb. Voor mij is het zien van deze skyline het gevoel van thuiskomen. Tip ga tegen het vallen van de avond aan het einde van een prachtige dag eens kijken en dan kan je zien waar ik het over heb.

2. Euromast (bijnaam de Reus van Rotterdam)

De Euromast: een van de meest iconische hoogtepunten van Rotterdam. Ingebakken in de skyline van Rotterdam, zodat het zonder dit niet hetzelfde zou zijn. Met zijn 185 meter hoogte een gebouw om te bezoeken. Waarom? Om te beginnen bereik je het hoogste punt van Nederland (wat op zich al gaaf is). Je bereikt de top van de eerste toren via een lift die je 4 meter per seconde kost (in 30 seconden word je 100 meter omhoog gebracht)! Daarna ben je onder de indruk van het uitzicht. Je hebt de vrijheid om rond te dwalen en veel foto’s te maken dus je IG-vrienden zullen ervan smullen.

3. De Markthal (de koopboog)

De Markthal is een prachtig stuk architectuur dat in 2009 werd gebouwd en zowel als kantoorgebouw als marktplaats (foodcourt) dient. Het ontwerp van de structuur is vrij uniek met een grote halfronde grijze gevel en een groot raamgedeelte dat uitkijkt op de omliggende binnenplaats. De binnenkant van de structuur heeft een aantal fantastische kunstwerken van Arno Coenen en toont verschillende kleurrijke vruchten, planten, insecten en bloemen. Het marktgedeelte van de Markthal bevat een enorm scala aan winkels, kraampjes, restaurants en bars zoals een theebar, een tapasbar, een “wereld van dranken” en meer dan 70 andere bedrijven. Wat een coole en heerlijke rumoerige plek om te eten en drinken.

4. SS Rotterdam (Bijnaam de Titanic van Woonbron)

Deze boot (1956) van de Holland-Amerika Lijn is nu een hotel, feest- en trouwlocatie en restaurant in één. Ooit gevaren tussen Rotterdam en New York, gekocht door de eigenaar van Hotel New York in Rotterdam werd de boot omgetoverd tot een hippe en trendy locatie. Het oorspronkelijke plan was niet al te kostbaar dit te doen, maar uiteindelijk werd er meer dan € 250 miljoen euro ingezet om dit schip in een geweldige staat te herstellen. Trust me hier wil je eten, slapen of gewoon even van het uitzicht genieten dus doen! 

5. De Erasmusbrug (bijnaam de Zwaan)

Deze monumentale brug overspant de Nieuwe Maas en verbind Zuid met het centrum. De lengte van deze indrukwekkende brug strekt zich uit tot een immense 802m en is daarmee de tweede grootste brug van Nederland. De brug heeft de bijnaam de zwaan vanwege de grote rechtopstaande mast die lijkt op de nek van een zwaan. In het midden van de brug is een basculebrugdeel die opent (roterend) om grotere schepen door het water te laten gaan. Dit staaltje van moderne techniek creëert een indrukwekkend decor voor de Rotterdamse haven en is een mooie constructie om te bewonderen en over te lopen.

6. Bijnaam van de Schiedammer Jeneverneuzen!

In de 17e en 18e eeuw werden in Scheidam ongeveer 50 gigantische windmolens gebouwd om graan te leveren aan de bloeiende jeneverindustrie in de stad. Acht van deze machines hebben het tot op de dag van vandaag overleefd en worden gezamenlijk erkend als de grootste molens ter wereld. Als je dan toch in Schiedam bent bezoek het centrum en ervaar de grachten en oude gebouwen. Tip de Korenbeurs, een prachtig oud gebouw waarin vroeger koren werd verhandeld.

7. Museum Boijmans Van Beuningen (de bloempot)

Het grootste museum van Rotterdam werd in 1849 opgericht nadat Frans Jacob Otto Boijmans zijn grote kunstcollectie aan de stad had nagelaten. Boijmans is sindsdien haar collectie blijven updaten en bezit nu vele baanbrekende kunstwerken waaronder schilderijen gemaakt door Rembrandt, Monet en van Gogh. Ook het gebouw op zich is een staaltje Rotterdams noeste arbeid. 

8. Zadkine (bijnaam Stad zonder Hart)

Het bronzen beeld van een persoon zonder hart die zijn handen in wanhoop opheft van Ossip Zadkine verbeeld heel duidelijk het leed van Rotterdam dat haar stadshart door het bombardement van mei 1940 kwijt raakte. Op 15 mei 1953 werd het beeld geplaatst. “ Je ken zeiken wat je wil, maar ons beeld kommie nie!” 

9. rotterdam de haventocht

Een rondvaart is de perfecte manier om de haven van Rotterdam te bezoeken. Omdat de haven zo enorm is, is een boottocht een comfortabel vervoermiddel en je leert veel van de gids op de boot. Er zijn veel bedrijven die boottochten aanbieden, maar een specifieke tour is de Spido Harbor Tour die ongeveer 75 minuten duurt. Voor een ontspannende en informatieve tour is dit echt een geweldige manier om de prachtige havens van Rotterdam te bezoeken. Je officiele kaarten voor spido klik hier

10 Fenix Food Factory

Ongeveer vijf jaar geleden besloten verschillende lokale culinaire ondernemers om samen te werken en richtten ze de Fenix Food Factory op. Deze moderne foodhal is gehuisvest in een voormalig scheepvaartmagazijn en bevat vele toffe initiatieven, waaronder brouwerij Kaapse Brouwers. Momenteel even dicht maar in 2020 open voor nieuwe initiatieven.

Bonus: SantaClaus (bijnaam Kabouter Buttplug)

Ja u leest het goed…..Nadat de gemeente (ook nog gefinancierd) dit standbeeld in 2003 onthulde, noemde de Rotterdammers dit wanstaltig beeld de Butt plug, want dat is het ook. Het is in feite een kabouter met een (mislukte kerstboom) oid in zijn handen! Alhoewel controversieel, wil op dit moment geen Rotterdammer dit beeld meer kwijt want we houden van zeiken of niet.

Rotterdammers lijken stug of direct en dat zijn ze ook, maar je mot ze leren kennen, vaak zeggen ze iets dat compleet iets anders betekend.

Ben je van de trap gepleurd?

Dit is een GRANDIOOS compliment. Er wordt namelijk gevraagd of je naar de kapper bent geweest. Maar dan lekker plat!

Een dooie met een dag verlof

Als Rotterdammers het hebben over een dooie met een dag verlof hebben ze het over een oersaai persoon.

Astie huilt, huilt ‘ie uit 1 oog

Zo wordt op z’n Rotterdams een gierig persoon omschreven.

Als ik je nu niet overtuigd heb dat je rotterdam moet gaan bezoeken weet ik het niet meer. Wil je meer tips? laat het ons weten.


Scroll naar boven