newyork,tips,citybreak,weekend

New York, reis 2021 style gebruik de deeleconomie

 

Carsharing New York

– Het lezen van deze blog kost 4 minuten –

Ik probeer bijna in elke stad waar ik reis gebruik te maken van de deeleconomie, soms een fiets, soms een auto, soms een scooter of een step. Als ervaringsdeskundige op dit gebied is het al lastig, maar om hieraan te beginnen als je er geen ervaring mee hebt of niet weet dat het bestaat, kan het een hele uitdaging zijn. Daarom deel ik hierbij mijn tips over autodelen en New York.

Om 3 uur ’s nachts je pizza laten bezorgen, een naakte cowboy gitaar zien spelen of een supervage  en slechte film zien in een aftands bioscoopje: veel dingen die op andere plaats moeilijk zijn, zijn vrij gemakkelijk te doen in New York. Maar andere dingen, zoals bijvoorbeeld comfortabel en efficiënt van de ene plaats naar de andere kant van New York reizen, zijn moeilijker voor elkaar te krijgen op een plaats waar het openbaar vervoer en taxi de dienst uit maken. In en om New York zijn zitten diverse autodeeldiensten, om deze uitdaging aan te gaan, hierdoor kun je veilig per uur een auto huren. Nog niet bekend met autodelen? Hier zijn mijn tips die je uitleggen hoe je over je eigen grenzen heen springt en navigeert in je eigen deelauto door New York.

De deeleconomie: Hoe kies ik de beste autodeler in New York?
Elk bedrijf werkt op een andere manier, dus bekijk vooraf alle opties voordat je aan de slag gaat. Zipcar stuurt bijvoorbeeld goedgekeurde gebruikskaart die je kan gebruiken om de beschikbare auto’s te ontgrendelen, terwijl car2go gebruikers in staat stelt om auto’s te boeken en ontgrendelen met behulp van een app. Regels, tarieven en beperkingen verschillen ook van bedrijf tot bedrijf, dus lees de kleine lettertjes voordat je je eerste reis maakt. En bekijk ook welke auto je graag zou willen rijden dit verschilt namelijk van deler tot deler.

Tip:
Let op belangrijk: Niet alle bedrijven hebben auto’s op alle locaties. car2go heeft bijvoorbeeld alleen auto’s in Brooklyn en Queens. Je kunt met deze auto’s naar Manhattan of een andere wijk rijden, maar je reis moet beginnen en eindigen op de plek waar je de auto hebt opgehaald (men noemt dit in US round trip). Zipcar daarentegen heeft voertuigen in het hele New Yorkse metrogebied en je mag de auto’s overal achterlaten, met inachtneming van de wettelijke vereisten (men noemt dit in US free floating).

Tip:RTDTAC, read the damn terms and conditions, deze verschillen van deler tot deler en kunnen hoge kosten met zich meebrengen als je je ergens niet aanhoudt, roken, foutparkeren, wegslepen etc. Wees je bewust van de voorwaarden die gelden.

Aanbieders in New York en hun websites:
Getaround www.getaround.com
Enterprise carsharing www.enterprise.com
Zipcar www.zipcar.com
Car2go www.car2go.com

Hoe werkt parkeren in New York  met autodelen?
Nogmaals, de ene deler is de andere niet. Car2go, bijvoorbeeld, vertelt gebruikers om te parkeren op legale openbare straatparkeerplaatsen binnen het “verzorgingsgebied”, dus Brooklyn en Queens. De voertuigen van Zipcar daarentegen “leven” op aangewezen plaatsen binnen bepaalde zones, en moeten worden teruggebracht naar vaste plaatsen. Dat kan een gedoe lijken, maar het betekent ook dat u niet verantwoordelijk wordt gehouden als u per ongeluk op een illegale plek parkeert of als de auto om welke reden dan ook wordt weggesleept. Enterprise CarShare vereist ook dat bestuurders hun auto’s terugbrengen naar vaste aangewezen plaatsen.

Stoppen tijdens uw route, When in Rome………, volg dezelfde parkeerhandelingen die andere chauffeurs ook volgen, dan zit je bijna altijd goed. Als de auto in jouw bezit is, behandel hem dan zoals je ook je eigen auto zou behandelen, niet goed omgaan met de auto kan je op hoge kosten komen staan.

Maar … ik heb nog nooit in New York gereden!
Heel veel succes ermee 😉 Om met succes door de straten van New York City te navigeren, is bijna hetzelfde als goud op de Olympische Spelen winnen. Gelukkig hoef je niet meer te vertrouwen op zo een uitvouwbare wegenkaart. Gebruik een real-time verkeersapp: Waze (www.waze.com) of Itrans (www.itrans.com) om u te helpen waar u naartoe gaat en om ongelukken en verkeersproblemen te voorkomen. Je kunt ook verschillende parkeerapps vinden waarmee je een betaalbare, legale plek kunt vinden om je auto te verlaten terwijl je stopt.

Tip
Vermijd gebieden in de buurt van bruggen en tunnels, omdat ze de neiging hebben te worden geblokkeerd. En gun jezelf voldoende tijd. De gemiddelde reissnelheid in Manhattan is maar een paar mile per uur, dus waar je ook naartoe gaat, het kan langer duren dan verwacht. Qua veiligheid, vermijd plekken die je zelf niet als veilig ervaart, dat is vaak de beste graadmeter.

Tip:
In tegenstelling tot de meeste steden in US is het niet toegestaan in New York om bij rood licht rechtsaf te draaien. Ga alleen maar rechts bij rood licht als een verkeersbord dit u vertelt (turn on right).

Tip
Zorg ervoor dat je niet meer uitgeeft dan strikt noodzakelijk is om in NYC rond te komen. Inschrijven bij een autodeelbedrijf vereist meestal lidmaatschapskosten en soms zijn er maandelijkse abonnementskosten en een uurtarief dat bestuurders in rekening wordt gebracht.  

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven