Het noorderlicht hoort thuis op iedere bucketlist!

– het lezen van deze blog duurt ongeveer 7 minuten –

Het zien van het noorderlicht staat al op mijn bucketlist sinds ik een kleine jongen was. Ik droomde ervan de dansende kleuren in de lucht te zien verschijnen. Het fotograferen ervan, kwam er met de jaren als extra toevoeging bij. Onlangs besloten we dat wij die droom zouden laten uitkomen, dus boekte we een volledig pakket in Lapland Finland. We verbleven bij het meer van Ounasjärvi in Hetta, helemaal boven in de poolcirkel. Tijd doorbrengen met lopen op de bevroren meren en de lichten in de open lucht zien, moest een van de beste ervaringen van ons leven zijn.

Het noorderlicht in Finland kun je alleen zien gedurende bepaalde maanden van het jaar. Meestal is dit tussen september en april. Zo ver mogelijk naar het noorden gaan geeft een betere kans, daarom kozen we voor Fins Lapland. De wintermaanden (december-februari) hebben langere nachten met duisternis, dus dat vergroot ook je kansen. Of je het ziet hangt een beetje af van het weer, maar de kans dat je het ziet is erg groot.

De rit van het vliegveld (Enotekio) naar Hetta, iduurt ongeveer een uur, door een wonderschoon en besneeuwd Finland. Eenmaal aangekomen in ons hotel met een enorme grote en brandende openhaard in het midden, bleek dat de kamers al klaar waren. De kamer was erg gezellig met een eenvoudige inrichting en het voelde aan als een hut. We hebben echt genoten van de verwarmde vloer in de badkamer. Hoewel het tijdens onze tijd daar ongewoon warm was, was het een stuk kouder dan we gewend zijn. De arctische lucht is heel anders dan die in Nederland!

Eenmaal aangekomen, maakte we de klassieke fout, door de dame achter de receptie te vragen, of zij ons kon wekken als het Noorderlicht te zien was. Het antwoord was eenvoudig en kort “als u vanavond rond 12 uur op het meer gaat staan en naar boven kijkt, dan ziet u het noorderlicht vanzelf, het is er in deze tijd bijna elke avond!

Dus later die avond om 12 uur op zoek naar het noorderlicht. Op het ijskoude meer en overal hoor en zie je mensen staan om te wachten op het spektakel dat aanstaande is. Waar kijk je naar en wat zoek je precies, niemand die het exact weet of je het kan vertellen. Het duurde even, maar we zagen eindelijk een streep in de lucht en daarna de lichten verschijnen en sterker worden! En dan in een split second zie iets waar je emotioneel van wordt (hoe groot en oud je ook bent), er is geen woord om dit te beschrijven. Op dat moment ervaar je puur geluk, dat je dit mag zien, maar ook hoe wonderschoon onze aarde is. In al deze hectiek, vergeet je alles, ook om foto’s te maken of te filmen. Maar die avond ben ik intens gelukkig en voldaan gaan slapen!

De eerste activiteit op de agenda van de volgende dag is lopen met sneeuwschoenen. We hebben het nog nooit eerder gedaan, dus het was even wennen, maar het was eigenlijk vrij gemakkelijk om door de dikke sneeuw te lopen. We liepen nogal wat door de Finse wildernis het was er zo vredig en stil.

Een van de andere grote dingen waar we naar uitkeken was de husky-slee-expeditie. Zoals gewoonlijk aten we ons stevige ontbijt vroeg en maakten we ons klaar. We gingen op pad om de husky’s te ontmoeten. De honden bevonden zich vlakbij het hotel een paar minuten met de bus, dat was alles. Bij aankomst mochten wij ze niet aaien, omdat hun belangrijkste focus was om ons door de wildernis te trekken.

Ieder van ons had vijf husky’s per slee, één persoon zat en de andere controleerde de slee. Ze trokken ons ongeveer een half uur over de bevroren meren voordat ze een pauze kregen. Daarna gingen we terug via een andere route die langer en spectaculairder is. De totale tijd was van start tot finish is ongeveer 1,5 uur. Het was zo leuk om door de husky’s te worden getrokken, ik stel me voor hoe ruw die hondenslee races moeten zijn!

Na de reis mochten we ze aaien en spelen met de husky’s. Dit was hun “beloning” voor een het harde werken. Let vooral op de bijzondere kleur van de ogen. Ze waren zo vriendelijk en het was zo leuk om met ze te kunnen communiceren. Het leek alsof ze er echt van genoten en trots waren op het werk dat ze deden. Dit was absoluut een hoogtepunt van onze reis.

De laatste ochtend heb je nog een ontbijt en stap je in de shuttlebus naar de luchthaven. Er is onderweg nog een souvenirwinkel met verschillende Finse lekkernijen en prularia, dus we hebben er een paar gekocht voordat we aan boord van de bus gingen.

We hebben echt genoten van ons verblijf in Hetta in Lapland Finland. Het was echt geweldig om de schoonheid van het noorderlicht te zien en zijn verslaafd geraakt aan het Noorderlicht en het ruige landschap, dus dikke kans dat we het nog een keer gaan zien!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven