Waarom jij het zuiden en Bristol Tennessee moet bezoeken!

Ik krijg veelvuldig de vraag, waar komt jouw liefde van Amerika en het zuiden (dat gedeelte van Virginia tot aan Florida) in het bijzonder vandaan?

Voor mensen die mij niet kennen. In mijn tiener jaren ben ik (een stukje) opgegroeid in Bristol Tennessee.

En ja hier is het rustig…. Dit is het woord dat zich in mijn hoofd herhaalt terwijl ik me mijn jeugd probeer te herinneren. Net zoals de bergketen die zich een weg baant door dit stadje, verliep mijn leven daar langzaam en gemoedelijk. Pas toen ik ouder werd, realiseerde ik me dat deze ervaring mij voor het leven heeft geraakt.

Als tiener, geboren in Nederland, ben ik trots dat ik hier (een stukje) mocht opgroeien, en dat ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds. Het is een bastion van vrede en gemeenschap in een verder jachtige wereld.

Bristol Tennessee a place to visit

Opgroeien in Bristol bevorderde mijn aandacht voor de dingen om me heen, of het nu de natuur, familie, vrienden, buren of de rijke geschiedenis is die dit gebied met zich meebrengt.

Al opgroeiend aan de poort van de “Great Smoky Mountains“, leerde ik van de natuur te houden. Hier vind je een eindeloze hoeveelheid dieren, planten en bomen om in te klimmen of vissen om te vangen. Op elke willekeurige dag in de warme zomer kon je deze tiener bij de rivier of in de bergen aantreffen.

Er was altijd iets nieuws te ontdekken in het bos of de rivier en hier ontdekte ik dat ik tijdelijk naast het meest biodiverse nationale park van Amerika woonde. Ik heb uit eerste hand kunnen zien hoe elke soort een rol speelt in dit complexe ecosysteem en hoe delicaat ons systeem is.

Ik werd verliefd op alles wat de berg met zich meebracht en de geheimen die dit voortbracht. Ik verveel me hier geen minuut, of het nu picknicken is met de (grote) familie of American football spelen met vrienden. Een van mijn favoriete dingen om te doen is lui op een binnenband over een kleine rivier drijven. En af te koelen van de verzengende zomerse hitte, die het zuiden van Amerika met zich meebrengt.

Bristol is zo’n hechte gemeenschap waar mensen elkaar kennen en op elkaar passen, waar je nog niet een kilometer kan lopen zonder iemand te passeren die je kent. In Bristol glimlachen en zwaaien we naar personen die je passeert.

Wat heeft het voor zin om met je ogen naar de grond te staren als je hierdoor de kleine momenten van menselijke contact uit je leven mist? Ik heb deze lessen uit mijn jeugd in Bristol overal mee naartoe genomen. 

Bristol is opgericht en wordt nog steeds onderhouden door hardwerkende echte mensen met hun echte problemen. Van de houtkap, mijnbouw en de spoorwegactiviteiten waarmee Bristol ooit begon tot de eigenaren van (kleine) bedrijven zoals mijn neven en nichten. Mensen werkten toen en nu, onvermoeibaar, met passie en hart en ziel voor de diensten en producten die ze voortbrengen.  

Dat dit een kleine plaats is, wil niet zeggen dat het niets heeft. Vergeet niet Bristol is de toegangspoort tot de Great Smoky Mountains, Cades Cove en de vele bergen en bossen. Het is geen sterk gecommercialiseerde gemeenschap en wordt nog steeds de ‘vreedzame kant van de Tennessee!’ genoemd. 

cabin, log house, tennessee-5449164.jpg
autumn, mountains, forests-5701189.jpg

Wanneer je het Zuiden (Bristol) bezoekt, zult je al snel merken dat mensen hier trots zijn op wat zij de  ‘goede zuidelijke gastvrijheid’ noemen. Deze gastvrijheid/klantbeleving is voelbaar bij alles wat je hier aanraakt, doet of ontmoet. Of dit nu eten, drinken of slapen is. Hier wordt iedereen hetzelfde begroet en behandeld alsof je hier thuishoort! Het allermooiste is dat het hier niet uitmaakt of je rijk, arm, dik, dun bent of over de grootste auto beschikt! Pochen wordt hier niet gewaardeerd!

Hier vond je vroeger geen McDonald’s of andere (restaurant) ketens, maar restaurants in eigen beheer die barsten van de sfeer, passie en toewijding die je mag verwachten van een klein stadje in het zuiden.  Natuurlijk zijn er tegenwoordig de landelijke ketens. Maar als je er bent daag ik je uit om te gaan voor de beste lokale BBQ, hamburgertent of steakhouse te gaan. Deze zijn wereldberoemd (volgens elke Bristolian)  om hun beste hotdogs, Pecan Pie, chili of coleslaw die je ooit zult eten! 

Hier een tip: bestel je maaltijd om mee te nemen naar het park voor een spontane picknick (voer de beren alleen niet)!  

In dit gebied komt familie eerst, dit is voor mij echt de allerbelangrijkste reden waarom opgroeien in Bristol zo’n impact heeft gehad op mijn leven. In Bristol hoef ik niet onvermoeibaar te streven naar een gevoel van doel of status. Nee in Bristol ben en blijf ik een onderdeel van de familie, buurt en stad, waar ik mij ook op deze aarde bevindt.

In Bristol voel ik me nodig, kan ik deel uitmaken van iets groters dan mijzelf. Ik ben hier geen nummer. Ik ben geen gezicht in de grote menigte. Ik ben dankbaar dat ik een stukje in de geschiedenis ben van Bristol en dat ik de kans heb om hier regelmatig terug te keren en te relaxen bij familie en even de druk van dit jachtige leven te vergeten.

En nog meer hoop ik dat ik jouw kan uitdagen, het zuiden niet over te slaan als je naar de USA vertrekt. New York en California zijn leuk, maar het zuiden heeft het! Als je tips of een route nodig hebt, daag ik je uit mij te benaderen!

Scroll naar boven