Oslo, Noorwegen, Fotografie

48 uur in Oslo, wat je kunt doen!

castle, historically, architecture

lezen van deze blog duurt ongeveer 5 minuten –

De meeste reizigers met een budget slaan Noorwegen over omdat het een duur land is om te bezoeken. De hoofdstad Oslo wordt consequent gerangschikt als een van de duurste steden ter wereld vanwege de hoge belastingen, de sterke valuta en het hoge percentage geïmporteerde goederen. 

Het is begrijpelijk dat reizen hier met een beperkt budget lastig is. Toch moedig ik je van harte aan om het te bezoeken, ook al is het geen budgetvriendelijke bestemming. Er zijn unieke musea, prachtige parken en prachtige natuur om van te genieten. Het is klein genoeg dat een bezoek van twee of drie dagen meestal voldoende is om er een idee van te krijgen, zonder dat het extreem duur wordt. 

Om je te helpen bij het plannen van jouw reis en het meeste uit je tijd te halen, is hier mijn voorgestelde 48-uur durende reisroute naar Oslo.

Het allereerste wat je moet doen is naar de VVV gaan en daar een tweedaagse OSLO pas halen. Kost je een paar tientjes maar alle musea, openbaar vervoer is gratis en je krijgt korting op verschillende restaurants.

DAG 1
Het Vikingmuseum 
De serie Vikingen gezien? Dit museum herbergt de best bewaarde Vikingschepen ter wereld, waarvan sommige dateren uit de 9e eeuw. Het is een schaars museum (de focus ligt echt op de schepen) maar de begrafenisschepen (evenals de bewaarde gereedschappen en karren uit de middeleeuwen) zijn ongelooflijk zeldzaam en het bekijken waard. Het museum biedt een korte film en ook, hoewel de gratis audiogids de beste manier is om het meeste uit je bezoek te halen.

Verken het Noors Volksmuseum 
Niet ver van het Vikingmuseum ligt het Noors Museum voor culturele geschiedenis. Het heeft een collectie van meer dan 150 gebouwen uit verschillende periodes in de Noorse geschiedenis. Het is een openluchtmuseum, dus je kunt zowel het interieur als het exterieur van veel van de gebouwen verkennen, waarvan sommige dateren uit de 12e eeuw. Het meest indrukwekkende van de tentoonstellingen is de Gol Stave Church, een ingewikkeld gesneden houten kerk gebouwd in 1157. Het museum heeft ook een groot fotoarchief en tonnen historische artefacten, documenten, gereedschappen en meer.

Het Fram
Als een noordelijk land dat gewend is aan ijskoude temperaturen en strenge winters, is poolonderzoek een beroep dat nauw verweven is met de Noorse geschiedenis. Dit museum belicht die geschiedenis en concentreert zich op de bijdragen van Noorwegen aan poolonderzoek. Het middelpunt van het museum is de Fram, ’s werelds eerste ijsbrekende schip. Het schip is tussen 1893 en 1912 in gebruik geweest en is eigenlijk van hout. De Fram maakte tochten naar zowel de Noord- als de Zuidpool en zeilde verder naar het noorden en zuiden dan enig ander houten schip in de geschiedenis. Het museum is ongelooflijk gedetailleerd; er zijn veel foto’s, artefacten, gereedschappen en heel veel informatie. Het is een unieke kijk op de Noorse cultuur door de lens van verkenning.

Stadhuis 
Sluit jouw dag af in het stadhuis, dat open is voor het publiek en gratis toegankelijk is. Hoewel het misschien niet zo interessant klinkt, geven rondleidingen door de hal je veel inzicht in de stad en haar geschiedenis. Het meest opmerkelijk zijn de twintig muurschilderingen en kunstwerken in de zaal. Ze verbeelden alles van het traditionele Noorse leven tot de nazi-bezetting. Hier wordt ook de geschiedenis van de Nobelprijs voor de vrede benadrukt. Deze wordt hier jaarlijks uitgereikt (de andere Nobelprijzen worden uitgereikt in Stockholm, Zweden.

DAG 2

Akershus Fortress
Het fort Akershus, oorspronkelijk gebouwd in 1290, is een middeleeuws fort dat onder de Deense koning Christian IV is uitgegroeid tot een paleis uit de Renaissance. Momenteel wordt het gebruikt als kantoor voor de premier. Het werd gebouwd ter bescherming en het fort is nooit met succes belegerd (hoewel het zich tijdens de Tweede Wereldoorlog wel aan de nazi’s overgaf).

Binnen in het fort is een militair museum en een museum gewijd aan het Noorse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de zomer kun je een rondleiding volgen en ook zijn er vaak evenementen (meestal concerten). Kijk op de website of er iets aan de hand is tijdens uw bezoek.

Een havencruise 
De Oslo-fjord is adembenemend. Met zijn torenhoge kliffen, kalme wateren en ruige groene kustlijn mag de Oslofjord niet worden gemist. Je kunt een hop-on-and-off-boot nemen die mensen van de verschillende attracties en musea brengt of genieten van een echte cruise van twee uur door de fjord. Ik raad de twee uur durende cruise aan, omdat deze dieper de haven in gaat en je veel meer ziet. Het is een ontspannende manier om een ​​deel van uw dag door te brengen, vooral als u de hele dag op de been bent geweest.

Het Koninklijk Paleis en Park 
Het Koninklijk Paleis is de officiële residentie van de monarch (ja, Noorwegen heeft nog steeds een koning!). Het werd voltooid in de jaren 1840 en wordt omgeven door een enorm park en de lokale bevolking kan hier meestal genieten van de lange zomerdagen. Tijdens de zomer zijn delen van het paleis open voor bezoekers en rondleidingen. Tours duren een uur en je zult enkele van de weelderige en rijkelijk bewaard gebleven kamers kunnen zien en meer te weten komen over de vorsten van het land en hoe zij over Noorwegen regeerden.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven