– het lezen van deze blog duurt ongeveer 10 minuten –

Plan je een reis naar Berlijn? Deze Berlijnse reisblog geeft je de informatie die je nodig hebt om je reis naar de Duitse hoofdstad te plannen. We leggen uit wat u het beste kunt doen.

Berlijn is een plek als geen ander. In Berlijn kun je niet alleen geschiedenis zien, je kunt aanraken en voelen. In de buitenwijken ontstaan meestal per ongeluk, nieuwe trends, die uit de binnenplaatsen en kelderstudio’s komen vanwege een overvloed aan creativiteit. 

Het is een relatief jonge Duitse stad vergeleken met plaatsen als Keulen of Koblenz maar heeft zoveel verhalen te vertellen dat je gewoon even moet luisteren. Van de vroege dagen van het Pruisische nationalisme tot de dagen van het nazi-regime, de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog en de verdeeldheid als onderdeel van de Koude Oorlog, Berlijn is de perfecte plek voor een spoedcursus in de Europese politiek.

Hoe reis je in Berlijn?
Yes, een stad met een geweldig transportnetwerk! wij gebruikte een ouderwetse kaart om door de stad te navigeren, en behalve dat wij niet altijd zeker wisten aan welke kant van de weg wij de metro moesten nemen, was het een gemakkelijke ervaring. De U Bahn metrosysteem is heel eenvoudig te begrijpen, en treinen komen regelmatig (om de paar minuten in piektijden). Er zijn ook trams en bussen. Maar die hebben wij eigenlijk niet gebruikt.

Must see: 

De beroemdste bezienswaardigheden van Berlijn zijn te vinden in het historische centrum rond boulevard Unter den Linden: van de Brandenburger Tor, de Reichstag en het Holocaust-monument tot het andere uiteinde van het Museumeiland, het Berlijns Paleis (in aanbouw) en Alexanderplatz, er is genoeg te zien binnen een relatief kleine afstand. Wil je verder, voeg daar dan de bezienswaardigheden zoals Potsdamer Platz, Breitscheidplatz (het voormalige stad West), Tiergarten en Hackescher Markt aan toe. Doe relaxt en ontdek hoe Berlijners leven in de buitenwijken zoals: Kreuzberg, Friedrichshain en Prenzlauer Berg.

Musea:

Naast de wereldberoemde musea zoals het Pergamon Museum en andere musea op het Museumeiland, zijn er nog veel meer uitstekende kunstgalerijen en tentoonstellingen te ontdekken. The Story of Berlin neemt je mee naar een ondergrondse bunker, in het DDR Museum leer je over het leven in het communistische Oost-Duitsland en in het Computerspielemuseum kun je retro videogames spelen, zeker leuk voor opgroeiende kids. Verken verschillende aspecten van de Berlijnse muur en het ijzeren gordijn: Bezoek het Berlijnse muurmonument in Bernauer Str.

Street Art in Berlijn

Straatkunst komt veel voor in Berlijn, van graffiti op huismuren en politiek protest tot gecureerde kunst in openluchtgalerijen en musea. Begin je street art-reis met een bezoek aan East Side Gallery en ga vervolgens naar het gratis Urban Nation-museum in Schöneberg. Verken muurschilderingen en andere kunst in de verschillende straten rond Kreuzberg, let vooral op oversized muurschilderingen langs S-Bahn-lijnen en op appartementsblokken.

10 Dingen die je moet hebben gedaan (bucketlist):

1. Eet een curryworst, 

2. Drink een halve liter biertje op straat 

3. Bezoek op zondag de kraampjes op de vlooienmarkt van Mauerpark

4. Raak het ruwe oppervlak van de Berlijnse muur met je vingertoppen aan bij het Wall Memorial

5. Loop door de Brandenburger Tor

6. Bezoek de glazen koepel van de Reichstag

7. Neem de metro voor goedkoop sightseeing van Oost-Berlijn naar West-Berlijn

8. Loop door Kreuzfeld, een voormalige achterstandswijk.

9. Loop van van Oost naar west Berlijn via checkpoint Charlie

10. Ervaar de rust en pracht van de Hollocaustmemorial


Scroll naar boven